Szaharai por fölöttünk - 2013. április

2013. áprilisában sokaknak feltűnhetett, hogy a kissé elhúzódó télt követően egy rövid tavaszi epizód után megérkezett a nyár. (No, amiatt azért szerintem nincs okunk aggódni, hogy nem lesz idén tavasz...) A hirtelen kitört nyár hátterében Afrika felől érkező száraz-meleg légtömegek a felelősek, melyek - jelen esetben, különösen jelen blog hasábjain - azért érdekesek, mert hatalmas mennyiségű sivatagi port (és részben némi homokot) szállítanak hazánk légkörébe. 
A szaharai eredetű ásványi szemcsék jelenléte légkörünkben nem számít különösképpen ritka jelenségnek. Egy viszonylag új tanulmányunkban (Varga, Gy. et al. 2013) beszámoltunk arról, hogy 1979 és 2012 között 130 olyan eseményt sikerült azonosítanunk, melyek során észak-afrikai eredetű ásványi por került hazánk fölé. Ellentétben a legtöbb, csupán mérési adatsorokon és műhold felvételeken feltűnő szaharai poros helyzettel, a jelenlegi porkitörés következtében légkörünkbe kerülő szemcsék ki is mosódtak (autók szélvédőjén és tetőablakok üvegén könnyen felismerhető az elszíneződött, "koszos eső" nyoma), valamint érdekes légköroptikai jelenségek kialakulásához vezettek.


A porszállítás szinoptikus meteorológiai hátterében Ibériai-félsziget és a Földközi-tenger nyugati medencéje fölött található ciklon és az egyre jobban északra tolódó szubtrópusi magasnyomású öv szaharai anticiklonális központja között kialakuló intenzív délnyugati áramlás áll. Az Európát érintő szaharai porkitörések nagy része hasonló meteorológiai helyzet következtében alakul ki.

A porszállítás meteorológiai háttere (700 hPa-os geopotenciál szint és szélvektorok ) és műholdképe (2013. április 26-27-28.)

A szaharai poros események modellezésére és előrejelzésére specializált programok a heves porkitörést jól előrejelezték, valamint a poranyag száraz és nedves kiülepedésének mértékét is megbecsülték. A Barcelonai Szuperszámítógép Központ BSC-Dream8 modellje alapján Magyarország egyes térségeiben négyzetméterenként 50-100 milligrammnyi por ülepedett ki 72 óra alatt, míg a záporok valószínűleg ennél jóval nagyobb mennyiségű ásványi szemcsét mostak ki egyes kisebb térségekben.

BSC-Dream8 modell légköri por 48 órás előrejelzése (2013. április 25-i futtatás).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.